In Baby- och Barnprodukter/ Produkttester

Barnvagnstest: En av åtta sittvagnar giftfri

sittvagn barnvagn barnvagnstest giftfri säker Råd & Rön test kemikalier gifter oönskade ämnen

Råd & Rön har genomfört ett test av totalt åtta sittvagnar. Man har har gått igenom en rad olika parametrar såsom körning, användning, transport, rengöring, säkerhet etc. Du kan läsa testet i sin helhet på Råd & Rön:s webbsida.

Här ska jag belysa sittvagnarnas innehåll av oönskade ämnen. Det är häpnadsväckande att man kunde konstatera att endast en av åtta testade sittvagnar kan anses vara giftfri.

Råd & Rön letade efter flamskyddsmedel, ftalater, klorparaffiner och polyaromatiska kolväten (PAH) dels i vagnens sittdel där barn riskerar att suga eller bita på föremål, dels i handtaget där den som kör vagnen exponerar huden under lång tid.

I testet hittade man följande oönskade kemikalier:

  • Baby Jogger City Premier – Förhöjda halter av PAH och klorparaffiner i handtaget (betyg i kategorin oönskade ämnen: 7 av 9) (OBS! I pappersversionen av Råd & Rön så fick denna vagn mycket sämre resultat, men det hade skett ett misstag i labbet så detta är det korrigerade resultatet)
  • Joie Litetrax 4 – Förhöjda halter av PAH i handtaget (betyg: 6)
  • Britax Smile 2 – Höga halter av klorparaffiner i handtaget (betyg: 3)
  • Qbit Plus – Höga halter av klorparaffiner i handtaget samt något förhöjda halter av klorparaffiner i sittdelen (betyg: 3)
  • Maxi-Cosi Stella – Höga halter av klorparaffiner och PAH i handtaget (betyg: 3)
  • Cybex Balios M – Höga halter av klorparaffiner i både sittdelen och i handtaget (betyg: 3)
  • Phil and Teds Smart – Höga halter av PAH i sittdelen samt höga halter av klorparaffiner i handtaget (betyg: 2)

Den ENDA sittvagnen som klarade kemikalietestet galant med betyget 9 var Britax B-Motion 4 Plus. Vagnen var dessutom testvinnaren sett till övriga testområden. Bra gjort, Britax men trist att Britax Smile 2 inte uppvisade lika goda resultat. Det skapas en osäkerhet när ett och samma varumärke inte kan hålla en konsekvent nivå vad gäller produktinnehållet.

En viktig konklusion är att det går att tillverka barnvagnar utan giftiga kemikalier, och det måste vi gemensamt kräva av tillverkare och importörer att kunna leva upp till.

Det är upprörande att det behövs oberoende tester för att utbilda såväl konsumenter som tillverkare och importörer själva. Jag anser att det måste ställas mycket högre krav på importörer att ha full kontroll på sina produkter och att göra regelbundna egna kontroller. Detta eftersom det tycks vara ett omfattande problem med att produktion i exempelvis Kina gång på gång innehåller oönskade ämnen som vi inte vill ha i våra produkter. Det är de som i slutändan säljer produkterna som måste ta sitt ansvar för att se till att produkternas innehåll är schysst.

OBS! Känn ingen oro om du råkar ha använt någon av dessa vagnar. Jag har vid ett flertal tillfällen i efterhand fått reda på att vi har använt undermåliga produkter inklusive en barnvagn som också innehöll oönskade kemikalier; det går inte att göra något åt det. Det är viktigt att tänka på att om ett barn exponeras för den här typen av oönskade ämnen så innebär inte det per automatik att de tar skada av det utan vi bör se på den totala exponeringen från alla möjliga produkter och andra källor över tid.

Men det är väldigt viktigt att belysa situationen på marknaden via den här typen av tester för att vi totalt sett ska kunna navigera bland alternativen och att företagen ska utvecklas till det bättre. Det behövs helt klart ytterligare regleringar för att på EU-nivå kunna styra in på fler produkter med högre konsumentsäkerhet.

För att läsa testet i sin helhet, kolla in det HÄR. För den medvetna konsumenten så är en prenumeration på Råd & Rön helt klart att rekommendera.