In Mat

Bekämpningsmedel i frukt och grönsaker – 2017 års lista över Clean Fifteen och Dirty Dozen

Clean Fifteen bekämpningsmedel grödor majs

Den amerikanska organisationen Environmental Working Group (EWG) har uppdaterat sin guide till bekämpningsmedel i frukter och grönsaker.

Det går till så att EWG analyserar data från tester genomförda av det amerikanska Jordbruksverket. Man fann att närmare 70% av proverna från 48 olika typer av konventionellt odlade grödor innehöll rester från bekämpningsmedel. Totalt identifierades 178 olika bekämpningsmedel och derivat från bekämpningsmedel.

Värt att notera är att bekämpningsmedlen fanns kvar på frukter och grönsaker även efter det att de hade tvättats — i vissa fall även efter det att de hade skalats.

Men förekomsten skiljer sig väldigt mycket mellan olika grödor. Därför tar EWG fram listor över de grödor som är mest problematiska respektive de grödor där få, om några alls, rester från bekämpningsmedel kunde detekteras.

Min inställning är att konsekvent försöka köpa så mycket ekologiskt som möjligt – dels för att få schysst mat till familjen, dels för att som konsument vara med och påverka utbudet i butiken och förekomsten av bekämpningsmedel i jordbruket. Ju högre efterfrågan på eko, desto större möjlighet för fler ekologiska jordbruk.

Förutom hälsoaspekten för människan så är det viktigt att även lyfta fram att spridning av bekämpningsmedel riskerar att orsaka allvarliga problem i naturen varav ett är att de utgör en riskfaktor för bins överlevnad.

Men med det sagt så har jag full förståelse för problematiken med såväl tillgängligheten och prisbilden för ekologiskt och om man vill minimera inköp av grödor innehållande bekämpningsmedel men samtidigt göra vissa plånbokssmarta val så kan listorna hjälpa dig som konsument att köpa vissa grödor från Clean Fifteen-listan.

Jag bör tillägga en disclaimer om att jag inte känner till hur hanteringen av bekämpningsmedel skiljer sig mellan det amerikanska och det europeiska respektive svenska jordbruket. Däremot är min hypotes att listorna bör fungera som en bra övergripande guide till den relativa förekomsten av bekämpningsmedel i grödorna globalt.

 

Dirty Dozen / De 12 grödor med störst förekomst av bekämpningsmedel

 1. Jordgubbar
 2. Spenat
 3. Nektarin
 4. Äpple
 5. Persika
 6. Päron
 7. Körsbär
 8. Vindruvor
 9. Selleri
 10. Tomat
 11. Paprika
 12. Potatis

Insikter kring Dirty Dozen

 • Alla grödor på listan innehåller rester från ett antal olika bekämpningsmedel samt innehåller högre halter av bekämpningsmedel än andra grödor
 • Päron och potatis är nya på listan; de ersätter körsbärstomater och gurka från föregående års lista
 • Över 98 procent av alla testade prover av jordgubbar, spenat, persikor, nektariner, körsbär och äpplen testade positivt för minst ett bekämpningsmedel
 • Ett enda varuprov av jordgubbar innehöll rester från 20 olika bekämpningsmedel
 • Spenat-prover innehöll i genomsnitt dubbelt så mycket bekämpningsmedel relativt sin vikt jämfört med alla andra grödor

 

Clean Fifteen / De 15 renaste grödorna med lägst förekomst av bekämpningsmedel

 1. Majs / majskolv (Sweet corn) *
 2. Avokado
 3. Ananas
 4. Kål (Cabbage)
 5. Lök
 6. Frysta ärtor (Sweet peas frozen)
 7. Papaya *
 8. Sparris
 9. Mango
 10. Äggplanta
 11. Honungsmelon
 12. Kiwi
 13. Cantaloup-melon
 14. Blomkål
 15. Grapefrukt

* Majs och papaya baserade på genetiskt modifierade frön kan ibland säljas på den amerikanska marknaden (jag vet inte hur det ser ut i Europa och Sverige; om någon vet så lämna gärna kommentar). Om man vill undvika genetiskt modifierade grödor så rekommenderar EWG istället ekologisk majs och papaya. Detta behöver alltså inte vara relevant för oss i Sverige.

Insikter kring Clean Fifteen

 • Relativt få bekämpningsmedel upptäcktes hos dessa grödor och halterna var låga
 • Avokado och majs var de renaste grödorna — endast 1 procent av proverna som testades innehöll detekterbara bekämpningsmedel
 • Över 80% av det som testades av ananas, sparris, lök och kål innehöll inga rester av bekämpningsmedel
 • Inget enskilt varuprov från listan innehöll fler än fyra olika typer av bekämpningsmedel
 • Endast 5 procent av proven innehöll två eller fler bekämpningsmedel

 

Om du inte enbart vill/kan välja ekologiska frukter och grönsaker så tillhör alltså majs, avokado, ananas och de övriga grödorna på Clean Fifteen-listan de som har minst problematik vad gäller oönskade rester från bekämpningsmedel.

Om du vill printa ut en guide innehållande de två listorna, ladda ner den HÄR.

Källa: EWG  / Bild: Jeremy Keith